تغییر الگوی کشت در کردستان لازم است

به گزارش نقد و بررسی سینما، خبرنگاران/کردستان مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان گفت: تمام کوشش مجموعه جهاد کشاورزی استان،تغییر الگوی کشت از محصولات آب بر به محصولات کم آب بر است.

تغییر الگوی کشت در کردستان لازم است

حیدر مرادی در گفت و گو با نقد و بررسی سینما با بیان اینکه در قسمت زراعت دو تعریف و اصل مهم الگوی بهینه کشت و تناوب زراعی وجود دارد، اظهار کرد: الگوی کشت، به کشت محصولات زراعی که در زمین های یک کشاورز طی یکسال انجام می گیرد، گفته می گردد و می تواند الگویی برای یک زارع، روستا، بخش، شهرستان و یا یک استان در نظر گرفته گردد.

وی با اشاره به اینکه به ترتیب کشت پشت سر هم محصولات زراعی در چندسال مختلف در یک قطعه زمین، تناوب زراعی می گویند اضافه کرد: امکان دارد که تناوب زراعی دو، سه و یا پنج ساله باشد،اما معمولاً تناوب زراعی را در اراضی آبی 10 ساله و در اراضی دیم دو، سه و یا چهارساله در نظر می گیرند.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان مطرح نمود: در زراعت و به خصوص زراعت آبی، الگوی کشت یا اینکه در یک سال چه محصولاتی کشت گردد تا عایدی و فراوری پایدار باشد، منابع آب و خاک حفظ شده و با کمترین هزینه بیشترین فراوری و عایدی حاصل گردد اهمیت فراوانی دارد.

وی ادامه داد: کشاورزی پیروز است که به عایدی آنی و یکساله توجه ننموده، بلکه به عایدی دراز مدت توجه داشته و در زمین های خود هرساله به منظور ارتقای بهره وری آب، تقسیم نیروی کار، کاهش هزینه ها و حفظ منابع آب و خاک چند محصول را طبق اصول زراعی کشت کند تا مسایل و مسائل و ریسک فراوری را به حداقل برساند.

مرادی توضیح داد: با توجه به حاکم بودن اقلیم سرد و نیمه خشک بر استان کردستان و متأثر بودن منابع آبی استان از بارندگی های سالانه، بخش عمده ای از ظرفیت های فراوریی هر ساله مورد تهدید و با تنش های محیطی به ویژه تنش سرما و خشکی قرار می گیرد.

وی مطرح نمود: بروز پدیده خشکسالی در سطح کشور و از جمله استان کردستان، کاهش چشمگیر بارندگی و نزولات آسمانی در سنوات گذشته و بهره برداری بی رویه از منابع آبی زیرزمینی تأثیر نامطلوبی بر منابع آبی استان گذاشته و موجب افت شدید منابع آبی سطحی و زیرزمینی شده که نمود عینی آن را در خشک و کم آب شدن بسیاری از رودخانه های دائمی و فصلی، چشمه ها و قنوات می توان مشاهده کرد.

مرادی ادامه داد: بخش اجرایی سازمان جهاد کشاورزی کردستان به ویژه مدیریت زراعت در چند سال گذشته با تحلیل و ارزیابی شرایط موجود، تمام هم و غم خود را بر تغییر الگوی کشت از الگوی آب بر، به الگوی کم آب بر گذاشته تا بتواند با فراوری مناسب، حفظ عایدی کشاورزان بعلاوه حفظ منابع آب و خاک به الگوی کشت بهینه برسد.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی کردستان اضافه کرد: در گذشته الگوی کشت محصولات کشاورزی استان آب بر بودند به طوری که در سال زراعی 93-1392 بیش از 55 درصد سطح زیر کشت اراضی آبی استان به کشت محصولات سبزی و صیفی و علوفه آبی که احتیاج آبی بالا دارند اختصاص داشت.

این مقام مسئول مطرح نمود: در هفت سال گذشته با معرفی محصولات نو، ارقام کم آب بر و سود ده به کشاورزان و کم کردن سطح زیر کشت محصولاتی مانند علوفه آبی،سبزی ، صیفی و سیب زمینی، تغییر شیوه های کشت، تغییر در آرایش کشت، توسعه کشت نشائی توأم با آبیاری موضعی (نوار تیپ) اقدام اساسی انجام شده و الگوی کشت استان رو به بهینه شدن است.

وی اضافه کرد: در این راستا سطح زیر کشت محصولاتی همانند گندم و جو و دانه روغنی (کلزا) کم آب بر افزایش یافته و معرفی گیاهانی چون خلر، ماشک، سورگوم و ارزن علوفه ای را بسیار مؤثر دانست.

مرادی، توجه ویژه به شرایط اقلیمی منطقه ها، افزایش بهره وری آب، بهره برداری متناسب از اراضی بر اساس ظرفیت فراوری هرمنطقه، فراوری محصولات اساسی استراتژیک بر اساس احتیاج کشور در راستای امنیت غذایی، تدوین قوانین و مقررات مرتبط با الگوی کشت، متعادل کردن مقدار عایدی ناشی از کشت انواع محصولات زراعی هر منطقه با اعمال سیاست های حمایتی، ترغیب و تشویق کشاورز به اجرای سیاست های وزارت جهادکشاورزی در راستای فراوری و متعادل نمودن بازار عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی در فصول مختلف سال را از موارد ضروری و مورد احتیاج در تنظیم الگوی کشت هر منطقه ذکر نموده و جزو سیاست های مدیریت زراعت جهاد کشاورزی استان کردستان بر شمرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "تغییر الگوی کشت در کردستان لازم است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تغییر الگوی کشت در کردستان لازم است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید